За редовната проверка на налягането на гумите

Всеки загрижен за себе си и семейството си шофьор не трябва да забравя редовната проверка на налягането на гумите на своя автомобил! Статистика посочва, че само 1 на 10 шофьори проверяват правилно налягането им, но по-малко напомпани или повече напомпани и/или износени гуми носят опасност в горещите летни дни! В първия случай се стига до издуване на гумите и ненужен натиск върху цялата им повърхност. Прекалено надутите гуми пък намаляват възможността за контакт с пътя, което е гаранция за аквапланинг при мокър асфалт и дъжд. Освен това увеличават разхода на гориво.

Според специалисти препоръчителната стандартна норма за оптимално налягане на гумите е между 2,0 и 2,2 бара. Препоръчва се задните гуми да са по-меки, за да е по-приятно возенето.

Не забравяйте, че  имате и пета гума - резервна! Желателно е поне веднъж годишно да проверявате и нейното физическо състояние и налягане.

Преглед на изпускателната система

Ауспуха е една от най- уязвимите части на автомобила, тъй като е подложена на различни атмосферни условия. Това от своя страна води до корозия.

Ето защо е необходимо периодично да посещавате специализиран сервиз за ауспуси, където да получите информация за състоянието на вашата изпускателна система. Консултацията с такъв специалист е задължителна, за да сте сигурни, че вашият автомобил е в технически- добро състояние.

От добрата работа на изпускателната система зависи работата на двигателя. Когато една изпускателна система не е в технически добро състояние тя влияе и върху разхода на гориво.