Смяна на преден и заден спирачен диск

Спирачните дискове не спадат към скъпите резервни части, Но пък имат огромно влияние върху безопасността на движение! Затова в случай на износване или повреда трябва възможно най-бързо да бъдат подменени.  В резултат от триенето, дискът може да се нагрее до температура, надвишаваща 500 градуса по Целзий. Трябва да понася много голямо натоварване, освен това трябва да издържа на триене, за да не се износи твърде бързо.

 Максимално допустимото отклонение на главината е 0,02мм

Най-честата повреда се състои просто в износване на диска, чиято работна повърхност подлежи на изтриване. Установяване на повредата става чрез измерим дебелината на диска на най-тънкото му място. Ако дискът е твърде тънък или е неравномерно изтрит – то той трябва да бъде незабавно подменен

Употребата на нискокачествени накладки може да стане причина за образуване на набраздявания по диска, които от своя страна ще доведат до по-ниска сила на спиране (триенето на накладките по диска няма да бъде равномерно). Освен това лошият избор на накладки може да се разпознае и по появата на син налеп по спирачния диск. Той може да се шлифова и в такъв случай е задължително да се монтират нови накладки.

Повреда на дисковете може да възникне и в резултат на немарлив монтаж, по време на който механикът не е почистил главината на колелото от ръждата. Замърсяванията ще причинят биене по оста и до неравномерно износване и треперене на волана и педала на спирачката.

Client 1

Смяна на предни и задни накладки

Накладките не биха могли да работят правилно без здрава основа, върху която да бъдат поставени. Такава основа са спирачните апарати, закрепени към шенкела. Това не е всичко. Когато шофьорът подаде команда за спиране, като натисне педала, накладките влизат в действие с помощта на бутала. Много важна е съвместната работа на дисковете и накладките, която въпреки повсеместното мнение не винаги се случва идеално.

 Ако износените накладки на спирачките не бъдат сменени навреме, могат да доведат и до цялостно унищожаване на спирачния диск. Защото ще се трият в диска с металната си основа.

Върху трайността на накладките оказват влияние много фактори, каквито са качеството на накладките, на дисковете, начинът на експлоатация на превозното средство (спокойно или агресивно каране), а дори и мястото на експлоатация, защото накладките са по-издържливи при тези автомобили, които се движат преди всичко на дълъг път. Може да са приеме, че спирачни накладки със средно качество трябва да издържат 30 хил. км пробег. За съжаление могат да се появят и проблеми, които драматично да съкратят живота им.

Смяна на задни барабанни накладки

Автомобилите от по-нови модели разполагат дискови спирачки на задната и на предната ос, но част от старите тежкотоварни и лекотоварни автомобили са с дискови спирачки на предната и барабанни спирачки на задната ос.

 Барабанните спирачки са много по-сложни в сравнение с дисковите, но същевременно са и по-икономични, защото площта на контактната повърхност става по-голяма и това понижава износването в сравнение със спирачната сила. Така се осигурява по-продължителен живот за накладките. Добре е да използвате барабанни накладки единствено от реномирани производители, защото те са от изключително значение за сигурността ви на пътя и за тази на останалите.

След като се сменят барабаните или барабанните накладки трябва автомобилът да се кара внимателно и да няма резки спирания най-малко в продължение на първите няколко десетки километра.

Задният спирачен апарат е с конструкция, която е доста по-сложна и затова и смяната и обслужването на задни барабанни накладки се превръща в сложна процедура.