DPF Филтри

Независимо дали притежавате дизелов автомобил или сте техник, важно е да сте запознати какво представляват филтрите за твърди частици (diesel particulate filters) и как работят те.

Филтрите за  твърди частици, т.нар. DPF играят важна роля във функционирането на автомобили и камиони, работещи с дизелово гориво. Не доброто поддържане на тези филтри може да доведе до значителни (и скъпи) последици за автомобила.

Какво е DPF?

Дизеловият филтър за твърди частици или DPF е устройство за последващо третиране на отработените газове, което улавя частици като сажди и пепел. DPF обикновено е изработен от керамичен материал, който е оформен в структура на пчелна пита.

За да се намалят емисиите от дизелови превозни средства, дизеловите филтри за твърди частици улавят и съхраняват отработените сажди, които периодично трябва да се изгарят, за да регенерират филтъра. Процесът на регенерация изгаря излишните сажди, отложени във филтъра, което предотвратява вредните емисии на отработени газове и черния дим, който често виждате да се отделя от дизеловите автомобили при ускоряване.

 

Какви са симптомите на неработещия DPF?

Задръстването на филтъра за твърди частици са причинява от кратки пътувания с ниски скорости. Превозните средства, работещи с ниски скорости при кратки пътувания, не могат да осигурят регенерацията, т.е. изгаряне на саждите във филтъра.

Освен това блокирането на филтъра може да бъде причинено от използването на грешен тип масло, модификации на производителността, използване на нискокачествено гориво или дори често работа на колата с ниски нива на горивото.

И така, как можете да разберете дали филтърът ви е блокиран? Обикновено, когато филтърът се запуши или възникне грешка в системата, на таблото ви за управление ще се появи индикатор с оранжева светлина. Когато това светне, трябва да знаете, че филтърът ви най-вероятно е блокиран и може да се наложи регенериране.

Както има две основни елемента, които се филтрират – сажди и пепел, има два вида почиствания, които са необходими. Регенерацията изчиства саждите чрез превръщане на въглерода във въглероден диоксид, а пепелта се отстранява чрез отстраняване на филтъра и почистването му в машина със сгъстен въздух.

Как да поддържате DPF-a на своя автомобил?

Ключът към поддържането на DPF е да се гарантира, че е в състояние да се регенерира, когато се запълни със сажди (задействане на индикаторната лампа). Регенерацията е два типа: пасивна и активна.

Пасивна регенерация

Вътре в устройството за последваща обработка (ATD) отработените газове първо преминават през дизеловия окислителен катализатор (DOC), след това преминават през дизеловия филтър за твърди частици, който улавя частиците сажди. Пасивната регенерация се случва, когато температурата в двигателя се повиши до точката, в която саждите или въглеродът се свързват с кислород, за да се създаде въглероден диоксид (получава се изгаряне). Тъй като въглеродният диоксид е газ, той може да премине през филтъра и да “отведе” натрупаните сажди.

Пепелта, от друга страна е страничен продукт от горенето, така че никакво количество топлина от двигателя не може да го преобразува. С течение на времето пепелта ще се натрупа до точката, в която филтърът трябва да бъде физически отстранен и почистен. След това този филтър може да бъде преинсталиран и използван повторно.

Активната регенерация се осъществява, когато двигателят не създава топлината, от която се нуждае. Например това може да се случи в камион, който не е напълно натоварен. След като нивото на саждите достигне определена точка, двигателят впръсква гориво в изпускателния поток, който преминава през окислителния катализатор и окислява горивото, за да създаде топлина. След това топлината, създадена от окисляването на горивото, се използва за превръщане на сажди във въглероден диоксид.